PRESS - MEDIA

Slocks(ice) so poklon slovenski kulturni dediščini, krasijo jih jedi in predmeti, ki so Slovencem sveti, nas navdajajo s ponosom in nas predstavljajo v svetu. Na Slocks nogavicah so elementi in vzorci iz našega vsakdana – pa tudi taki, ki samo ob posebnih priložnostnih.
Slocks spodbujamo trajnostni razvoj in ekološko modo, zato so materiali, ki so uporabljeni brez toksinov in ne delujejo negativno na okolje. Slocks nogavice so izdelane v Sloveniji, narejene iz prvovrstnega bombaža in se ponašajo z ekološkim certifikatom.

Slocks – pri nas si vsakdo najde svoj par!


Nogavice, ki združujejo in predstavljajo Slovence. Vsak narod ima simbole in predmete, po katerih je prepoznaven in po katerih se pripadniki naroda med seboj prepoznajo. Naj bo to reprezentančni košarkaški dres, slovenska potica, kranjska klobasa ali slovenski grb. Nešteto načinov je, kako se Slovenci med sabo družimo in veliko je stvari, ki so nam vsem blizu. Pri Slocks smo začeli z najokusnejšimi, slovensko potico, ki je leta 2018 postala zaščitena na nacionalni ravni in kranjsko klobaso, ta je leta 2006 poletela tudi v vesolje – torej prava slovenska kozmoklobasa. Nadaljevali smo z MEDENIMI, ki smo jih ustvarili v sodelovanju s slovenskim oblikovalcem Janijem Bizjakom, ki je v letu 2018 oblikoval priložnostni kovanec ob 1. Svetovnem dnevu čebel, prišel je CVIČEK, športne nogavice LJUBLJANA, nato vinska zgodba z REBULO.

Slocks s slovenskimi produkti, promoviramo slovensko modo, ki je trajnostno naravnana, narejena in dizajnirana v Sloveniji ter nastala iz ljubezni do slovenskega. 

V koraku z modo in slovensko kulturno dediščino 

Slocks ustvarjam jaz - Tina Mentol; kot etnologinja se ukvarjam z vprašanjem slovenske kulinarike in gastronomije, ki se razvija, slovenska kuhinja je nekaj, kar ne moremo držati v okovih, a se jo tudi - premalo spodbuja in promovira. Med pisanjem magistrskega dela na temo narodnih jedi sem ugotovila, da nimamo veliko “promocijskih” izdelkov, ki so neprehrambeni ter niso knjige in bi lahko promovirali našo dediščino in seveda gastronomijo v 2021 kot evropsko
regijo gastronomije - tako sem se odločila, da bodo kranjska klobasa in potica pristali na nogavicah. Zakaj nogavice, so lahko modne, ekološke, predmet vsakdanje rabe, idealno darilo in predvsem uporabna vrednost. Za zgled sem si vzela raziskave materialne kulture Daniela Millerja (antropologa - raziskave džinsa, oblačila kot del materialne kulture) in seveda nekaj z domačega
terena dr. Jerneja Mlekuža in dr. Janeza Bogataja. Slock nogavičke so ugledale luč sveta v decembru 2019. Nogavice so v celoti narejene v Sloveniji, nosijo eko certifikat, kmalu bo ugledal luč sveta tudi TERAN na nogavici, predvsem so pa pomembne zgodbe na etiketi, ki so zapisane v slovenskem in angleškem jeziku, tako, da tudi izobražujejo uporabnika.


Foto gradiva: https://www.dropbox.com/sh/bnh13dqin737q0a/AAB9W5A6Bss9U7Jt_lxqOt4sa?dl=0


Lepo vas pozdravljam,

Tina Mentol 
mag. etn. in kult. antrop.; uni. dipl. fil.
JE VEČ DNJVU KUT KLOBAS
Slocks www.slocks.net
Slavsocks  www.slavsocks.com