"Slovenska kulturna dediščina je skrinja zakladov"

Posted by Tina Mentol on

Na spletnem portalu MMC RTVSlo.si si lahko preberete daljši intervju in prispevek o Slocks nogavicah. Prispevek je pripravila novinarka Dolores Subotić, pogovarjala se je z lastnico modne znamke in pobudnico Tino Mentol.

Vabljeni k branju: https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/popkultura/moda/slovenska-kulturna-dediscina-je-skrinja-zakladov/569991

"Z nogavicami Slocks želite slovensko kulturno dediščino približati širšemu krogu ljudi. Kako dobro Slovenci poznamo lastno kulturno dediščino?
Slovenci imamo v sebi ogromno ljubezen do dediščine in tradicij, a teh, ki jih poznamo in smo jih naučeni. Ne morem reči, da jo zelo dobro poznamo, ker jo poznamo premalo in se z njo ne srečujemo pogosto, najpogosteje o praznikih in ob drugih mejnikih, ki so bolj tradicionalno naravnani.

Velikokrat sem se znašla v situaciji, ko je bil odgovor na to, kaj je slovenska narodna jed ali slovenska jed; polnjene paprike, sarme, vipavska jota, dödole ali zgolj kranjska klobasa. Ljudje najraje izberejo to, o čemer smo informirani, da je slovenska samo kranjska klobasa ali to, da je potica najbolj sveta sladica, velikokrat so bili odgovori zelo lokalni in regionalni ali pa tudi čisto mimo. Kljub medmrežni dobi imamo premalo informacij, ki bi bile naravnane na lokalno, regionalno ali zgolj območje Slovenije, pojavljajo se globalni produkti, preimenovanje bolj “tradicionalnih” stvari v modernejše izvedbe z marketing zgodbo; na to merim z reinovacijo ghee masla, ki prihaja iz Indije, gre pa za kuhano maslo, ki smo ga poznali tudi v Sloveniji, vendar je komaj danes dobilo zdravilne konotacije in prišlo v modo. V dobi mcdonaldizacija je tuje bolj modno in pomembno, a se občuti, da lokalno pridobiva pomen.

S slocksicami se trudim, da je zapisana tudi zgodba o elementih, imam jih kar že pestro paleto, ne zgolj barvno, vinske zgodbe – cviček, rebula, teran, medene nogavice, posvečene svetovnemu dnevu čebel, kranjska klobasa in potica, v sodelovanju z Idrijsko čipkarsko šolo in turizmom Idrija so pa nastale nogavice z idrijsko čipko …"



rtv mmc članek slocks tina mentol

2 comments


  • http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin No Prescription Amoxicillin 500 Mg ahx.hyie.slocks.net.mtp.ec http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

    aincayejezove on

  • http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin No Prescription Buy Amoxicillin Online Without Prescription iai.mlxb.slocks.net.jqb.hr http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

    usiilaka on

Leave a comment